Zdrowe ciastka jaglane jako codzienna przekąska

Dieta nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z przekąsek i słodyczy. Specjaliści od zdrowego żywienia wręcz zalecają, by zawsze mieć przy sobie lekkostrawne, pożywne przekąski z optymalną ilością cukrów. Cukry oczywiście powinny być pochodzenia naturalnego, np. w formie dodatku z miodu lub syropu klonowego. Cukier trzcinowy lub różany to często stosowane słodziki w ciastkach jaglanych. Ten rodzaj ciasteczek to samo zdrowie i pyszna przekąska.

Odżywcze wartości ciasteczek z mąki jaglanej

zdrowe ciastka z płatków jaglanychDlaczego tak wiele diet wykorzystuje mąkę jaglaną? Odpowiedź jest prosta. Wystarczy sprawdzić wartości odżywcze i porównać je z innymi, tradycyjnymi, białymi mąkami. W mące jaglanej jest znacznie więcej błonnika i mikroelementów. Dzięki temu organizm lepiej pracuje, a węglowodany są lepiej i szybciej przyswajalne. Dodatkowo lekarze badający właściwości kaszy i mąki jaglanej są zgodni co do tego, że działa ona zapobiegawczo na nowotwory. Jedzenie zdrowych ciastek może wiec pozytywnie wpłynąć na zahamowanie procesów nowotworowych i chorobowych w organizmie człowieka. Zatem idealnym dodatkiem do codziennych posiłków są zdrowe ciastka z płatków jaglanych. Można je mieć w torebce w pracy, na spacerze i na wyjeździe. Idealnie smakują jako dodatek do kawy i herbaty. Rodzice mogą przyzwyczaić swoje dzieci do spożywania ciastek z płatków jaglanych zamiast jedzenia cukierków i niezdrowych, cukrowych produktów. Nawyki żywieniowe kształtują się już u najmłodszych, wiec warto zadbać o zdrowie malucha na starcie. Także młodzież w szkole i na studiach potrzebuje węglowodanów, które wspomogą procesy nauki. Takie zdrowe ciastka polecane są zatem wszystkim, którzy chcą się świadomie odżywiać i czerpać radość z optymalnie skomponowanego jadłospisu. Jaglane ciasteczka zaspokajają głód i dodają energii na każdy dzień.

Jedzenie, które jest zdrowe, może też zawierać cukry. W płatkach jaglanych, z których wytwarzane są dietetyczne ciastka, znajdują się zdrowe węglowodany i wiele innych, pożytecznych wartości odżywczych. Należy zauważyć dużą zawartość błonnika pokarmowego. Wspomaga on naturalne procesy trawienne, nie powoduje tycia i jest przyjazny dla środowiska naturalnego. Z tego względu ciasteczka z płatków jaglanych przodują na liście zdrowych przekąsek opartych na naturalnych składnikach bez sztucznych barwników i chemicznych dodatków.