Zamykanie opakowań foliowych

Folia to obecnie najpopularniejszy sposób na opakowanie różnego rodzaju produktów. W folie pakuje się nie tylko produkty spożywcze, ale także zabawki, elektronikę i wiele innych. Folia jest miękka, przez to dobrze zabezpiecza to co jest umieszczone w jej środku. Jeśli się ją odpowiednio zamknie to dostęp do wnętrza będzie także dobrze zabezpieczony.

Maszyny zgrzewające folie

maszyna do zgrzewania foliiWoreczki foliowe zawierające jakiś produkt najlepiej jest zgrzewać. To najpewniejszy sposób ich zabezpieczenia. Gdy tylko chce się uzyskać dostęp do tak zabezpieczonego opakowania trzeba je po prostu rozerwać. Zgrzewanie folii wykonuje się dość prostu. Wystarczy tylko użyć do tego celu odpowiedniej maszyny. Taka maszyna do zgrzewania folii generuje chwilowo wysoką temperaturę, w której część folii się roztapia i zgrzewa ze sobą. Aby zgrzać opakowanie wkłada się do takiej maszyny otwarty bok folii i włącza przyciskiem proces nagrzewania. Jest on tak skalibrowany, że grzałka działa tylko przez chwilę, podczas której następuje zgrzanie ze sobą folii, tworzące nierozerwalną całość. Zbyt wysoka temperatura przepaliłaby folię, dlatego istotne jest to, aby dobrze ją dobrać do danej grubości i rodzaju tworzywa. Takie zgrzewarki pracują zwykle automatycznie w zakładach przemysłowych, gdzie na raz zgrzewają one setki opakowań. Występują także wersje maszyn półautomatycznych do zastosowań mniej profesjonalnych lub też przy mniejszym wolumenie produkcyjnym.

Zgrzewane opakowania stosuje się dzisiaj niemal wszędzie. Jest to najszybszy i najpewniejszy sposób na zabezpieczenie towaru. Zgrzewanie zapewnia także wysoką szczelność opakowania, co bardzo dobrze sprawdza się w przemyśle spożywczym w przypadku opakowań próżniowych, w których żywność jest w stanie wytrzymać przez dłuższy czas z zachowaniem swojej świeżości.