Sprawdzone blaty kuchenne kwarcowe

W składzie konglomeratu kwarcowego znajdziemy cztery składniki, w tym piasek kwarcowy, niewielką ilość pigmentu, żywicę poliestrową oraz granulat szkła albo naturalny granit. Do złudzenia przypomina on kamień naturalny, natomiast same parametry mechaniczne i  fizyczne są znacznie lepsze. Inaczej mówiąc, jest to udoskonalony technicznie kamień, na którego jakość wpływ mają w szczególności zastosowane surowce. Co jeszcze warto wiedzieć na temat konglomeratów? Jakie rodzaje są najlepsze?

Właściwości blatów kwarcowych

polecane blaty kuchenne kwarcoweKwarc, który jest podstawą konglomeratów kwarcowych, występuje w postaci drobnego piasku albo granulatu. To właśnie zastosowanie kwarcu wpływa na wytrzymałość konglomeratu, a także na jego charakterystyczny wygląd. Korzystnym wyborem są polecane blaty kuchenne kwarcowe. Przed rozpoczęciem produkcji naturalny kwarc jest dokładnie dobierany, oczyszczany, rozdrabniany, a także przesiewany. Ostateczna wielkość powinna mieścić się w granicach od 0,1 mm do 11 mm. Zastosowanie w procesie produkcji pigmentów pozwala na uzyskiwanie kolorów, które są niedostępne naturalnie i jednocześnie pozwala na uzyskanie stabilności wybarwień. Producenci, w zależności od kolekcji, wykorzystują od jednego do wielu pigmentów w celu uzyskania dekoru. Ważnym surowcem jest także żywica poliestrowa, która odpowiada za wiązania poszczególnych składników, a także zapewnienie odpowiedniej wytrzymałości. Oferowany na rynku konglomerat kwarcowy można jeszcze podzielić ze względu na składniki dodawane do kwarcu. Może być to kruszone szkło, rozdrobnione lustra czy granit. Sama liczba kolorów oraz rodzajów wykończenia jest uzależniona od producenta. W większości przypadków są to między innymi dekory odzwierciedlające kamień naturalny czy jednolite kolory. W kontekście wykończenia oferowane są polerowane oraz matowe.

Dużą zaletą konglomeratu kwarcowego jest wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne, a także plamoodporność, niewielka nasiąkliwość powierzchni, a także możliwość kontaktu z żywnością. Konglomerat jednocześnie ma zwartą strukturę, przez co jest wysoce higieniczny i antybakteryjny. Jest także odporny na działanie temperatur do stu dwudziestu stopni Celsjusza. Możliwe jest dodatkowo łączenie materiału bez spoin, a także możliwość wykonywania rowków, ociekaczy czy wpuszczanych zlewów.