Sposoby picia matchy

Matcha to rodzaj zielonej, sproszkowanej herbaty, która najczęściej pochodzi z Japonii lub Chin. Zyskuje ona coraz większą popularność ze względu na możliwość zastosowania jej w wielu przepisach na napoje, a także słodycze i wypieki. Jej wysoka cena wynagradzana jest niezwykłym, charakterystycznym smakiem, który doskonale komponuje się z mlekiem, cukrem i owocami.

Jak wykorzystać matche?

matcha zielona herbataZainteresowanie dalekowschodnimi smakami z roku na rok rośnie. Dlatego też coraz częściej w kawiarniach i domach pojawia się matcha zielona herbata o prozdrowotnych właściwościach i wyjątkowym smaku. Wykorzystuje się ją tradycyjnych rytuałach parzenia herbaty w Chinach oraz Japonii. najprostszy sposób jej picia to zaparzenie jej władze o temperaturze około 80 stopni. Pamiętać trzeba przy tym o dokładnym rozmieszany jej ze względu na to, że ma ona formę proszku. Obecnie jednak zobaczyć można bardzo często na przykład tak zwane matcha latte, jest to herbata matcha z mlekiem i ozdobiono mleczną pianką. Jednak nadaje się ona nie tylko do picia, ale również przyrządzania deserów i wypieków. Bardzo popularne są lody o jej smaku, służyć może też po prostu jako posypka. Doskonale komponuje się ze smakami słodkimi między innymi w ciastach, naleśnikach czy shake’ach. środowiska medyczne podkreślają wysoką zawartość antyoksydantów w tym zielonym proszku, coraz więcej osób decyduje się więc na jej spożywany także z tego powodu.

Matcha jest rodzajem zielonej herbaty pochodzącej z Chin lub Japonii. Przyjmuje ona forma zielonego proszku o intensywnej barwie bardzo charakterystycznym smaku. Można używać jej do przyrządzania tradycyjnych naparu, jak również na przykład mieszać ją z mlekiem. Doskonale sprawdza się również jako składnik deserów i wypieków nadając im niepowtarzalny smak. Wiele osób podkreśla także jej właściwości prozdrowotne.