Przyprawy 5 smaków – najpopularniejsze dodatki

 

Lubię eksperymentować w kuchni. No dobrze, może dopiero dochodzę do momentu, gdy będę mogła mówić, że eksperymentuję. Zamiłowanie do gotowania wyrobiła u mnie mama, która od najmłodszych lat zachęcała do pomocy przy gotowaniu. Z tym że to była kuchnia tradycyjna, szczególnie polskie potrawy. I w nich się też lubowałam najbardziej. Ale ostatnio zaczęłam coraz chętniej bawić się gotując inne potrawy, szczególnie azjatyckie.

Popularne przyprawy – słynne 5 smaków

popularna przyprawa 5 smakówBardzo długo nie byłam zaznajomiona z kuchnią chińską, czy ogólnie azjatycką. Takie pierwsze orientalne dania posmakowałam dopiero będąc na studiach. Wtedy coś mnie zachęciło do tego, by próbować odtwarzać tego typu smaki we własnej kuchni. Nie było to jednak proste, bo byłam przyzwyczajona do zupełnie innego gotowania, czy korzystania z zupełnie innych przypraw. Dlatego też, gdy sama próbowałam coś odtworzyć, a nie przy pomocy dokładnych instrukcji z przepisów opowiadających co muszę zrobić krok po kroku, to byłam bardzo daleka od osiągnięcia oczekiwanych smaków. W końcu jednak zaczęłam szukać, czego warto by dodać do takich popraw. Kiedyś będą w sklepie przypadkiem wpadła mi w oko popularna przyprawa 5 smaków, więc kupiłam ją, aby właśnie wypróbować, jak będą smakowały moje kulinarne eksperymenty po dodaniu właśnie jej. Początkowo byłam oszczędna w przyprawianiu, ale gdy tylko poczułam, że faktycznie smak zaczyna być coraz bliższy tym orientalnym smakom z kuchni azjatyckiej, to zaczęłam śmielej sobie poczynać z nową przyprawą w mojej kuchni. Po kilku razach w końcu osiągnęłam idealne proporcje. W końcu wszystko smakowało mi tak jak powinno i udało mi się tego dokonać bez do bólu dokładnych instrukcji. Teraz wiem, że brakowało mi odpowiednich przypraw, które w postaci przyprawy 5 smaków dały mi w końcu długo oczekiwany sukces.

Zaczęłam w końcu robić sobie zapasy tej przyprawy, bo kuchnia azjatycka, a szczególnie chińska, zaczęła być dla mnie kuchnią głównego wyboru. Namawiałam rodziców, by częściej decydowali się na taki potrawy, bo dla mnie osobiście miały one w sobie coś wyjątkowego, takie smaki, których próżno było szukać w kuchni polskiej. Teraz wiem, jak ważne są przyprawy przy tego rodzaju gotowaniu i nie mam zamiaru już ignorować ich w przyszłości.